top of page

De grote schoonmaakZondag, een dag waar ik me altijd voorneem even niets te doen, te genieten van het weer of wat te tekenen. Vaak pakt dat echter anders uit. Ook deze zondag. Na mijn ontbijtje dacht ik even wat schoon te maken. Binnen de kortste keren lag het hele huis overhoop. Stapeltjes hier en daar, die later weer in nieuwe stapeltjes geordend zouden worden. Waar was ik aan begonnen?

Toen al mijn papiertjes, notities en freubels weer een nieuw plekje hadden gekregen, besloot ik om dan ook maar mijzelf en het hele huis maar eens goed te reinigen. Het huis werd gestoft en gezogen. Zelf ging ik lekker onder de douche, en toen haalde ik de salie tevoorschijn. Klaar om het hele huis en mijzelf te smudgen. Vaak denken we bij een grote schoonmaak alleen maar aan het werkelijke schoonmaken zodat alles er weer even goed uitziet. Stoffen, zuigen, misschien de ramen lappen en dat is het. Plof de bak in met een kop thee. Toch raar dat we daar stoppen?


Iedere dag ervaar je wel een moment dat even iets wat raar of vervelend voelt. Een energie die er hangt, in een ruimte of bij iemand, die je misschien niet goed kunt omschrijven maar wel kunt voelen. Zo een moment dat ineens de rillingen over je rug lopen of je ineens kippenvel krijgt. Misschien voel je jezelf al heel lang moe en wat down, en lijkt het net of niets je lukt. Iedere dag hebben we met allerlei energieën te maken, en dragen we onbewust de energie van de ruimtes en personen waar we mee in contact komen bij ons.


Een paar nachten terug had ik ‘s nachts het gevoel dat er iets in huis was. Iedere avond visualiseer ik mijn beschermende wit kristallen licht kokon om mijzelf heen. Toch voelde het net alsof er iets in de hal was. Wat was het? Had ik de kat niet gezien die soms stiekum naar binnen glipt? Of was het niet iets fysieks, maar een energie die daar was, een geest, een spook, of misschien was het toch dat ene vervelende ding dat ik had moeten doen en me wat van slag had gemaakt, en dat zich nu als een ‘monster’ in de hal manifesteerde? Wilde ik weer lekker kunnen slapen dan was het hoog tijd voor een grote schoonmaak.


Ik had het bundeltje witte salie aangestoken en liep ermee door het huis om de rook in en onder alle hoeken te brengen, en naar het open raam toe zodat alles dat niet goed voor mij was, zo het raam uit kon. Smudgen heet dit. Salie behoort tot de Salvia familie en de naam komt van het Latijnse woord Salvere, dat genezen betekent. Uit verschillende studies is gebleken dat medicinale rook zoals dat van salie als we smudgen, krachtige anti septische en anti bacteriele kwaliteiten heeft. Het zou je humeur en geheugen verbeteren, en kan zelfs je slaap verbeteren! Dat kwam goed uit na

die lange nacht met het ‘monster’ op de gang. Het branden van salie is een traditie van de native Americans. Het is een Heilig ritueel dat door de Shamannen werd gebruikt. Ze branden het over een vuur om mensen te reinigen van negativiteit, en om gezondheid, wijsheid en een lang leven te bevorderen.


Dus waarom zou je na het stoffen en zuigen op de bank gaan zitten terwijl nog alle oude energie in het huis en om je heen hangt? Nu vraag ik je niet zo maar even met een bundeltje salie door het huis te lopen. Ik wil je vragen er over na te denken, om een intentie te zetten. Welke energie zou je willen reinigen? Dit uit respect en met dankbaarheid voor de Native Americans die al lang voor ons in hun rituelen salie branden. Mijn intentie voor deze schoonmaak was om alles los te laten dat niet goed is voor mij. Om ruimte te maken voor nieuwe positieve energie, moed en inspiratie. Wat zou jou intentie zijn? Het kan echt heel simpel zijn. Denk er rustig over na. Heb je jouw intentie, dan herhaal je tijdens het smudgen deze in gedachte, of misschien net als ik, hardop.


Voor het smudgen heb je een bundeltje salie nodig. Deze kun je in iedere spirituele winkel kopen. Om je salie te bewaren en om tijdens het branden de as op te vangen, word vaak een abolene

schelp gebruikt. Ik heb een grote schelp die ik als tiener op het strand in Portugal heb gevon


den. Een stenen vuurbestendig schaaltje werkt ook. Heb je een grote ruimte dan kun je een veer gebruiken om de rook te verspreiden. Steek de salie aan met een lucifer of kaars. Als je de vlam uitblaast zou de salie oranje moeten gloeien. Er zal flink wat rook vanaf komen. Loop door je huis en geef


wat extra aandacht aan hoekjes, nissen en spiegels. De plekjes waar energie zich kan verstoppen. Leidt de negatieve energie naar een plekje waar het naar buiten kan. Zo de deur of het raam uit.


Het hele huis had ik zo gedaan. het voelde al weer een heel stuk lichter. Nu ik zelf nog. Om jezelf te smudgen ga je met de benen wat uit elkaar staan en de armen van je lichaam af. Je kunt je hele lichaam smudgen, maar ben je iemand die veel spreekt zou je wat extra aandacht aan je keel kunnen geven. Voel zelf welke plekjes in jou lichaam spanning dragen en smudge die plekjes. Denk wel aan je haar. Heb je lang haar zorg dat je het opsteekt. Let ook op dat je de rook niet inademt. Te veel kan je longen irriteren, het is en blijft rook.


Vertrouw op je intuitie bij het smudgen. Er zijn geen regels voor hoe, wat, of hoe vaak je zou moeten smudgen. Voelt je plekje alsof er iets niet klopt, voelt de energie zwaar of donker, dan is het een goed moment voor een grote schoonmaak van je plekje en jezelf.


Succes en smudge plezier dat het je licht en ruimte mag brengen.

Mira

30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven