top of page

Wereld yogadag

Na 10 jaar op een klein eilandje in de Golf van Thailand te hebben gewoond, bevond ik me plots weer in Nederland. Het continu “aan” staan, verwachtingen, verplichtingen en overal was wel het nieuws te zien, een natuurramp, geweld en het klimaat, het was overweldigend. Ineens zat ik weer met mijn neus midden in de consumptiemaatschappij. Hoe we met elkaar, met dieren en deze aarde omgaan, is dit normaal? Ik voelde me soms heel klein en machteloos, geen idee waar en hoe ik moest beginnen om een verschil te maken.

In Thailand gaf ik yogales. Genoot ik van het uitzicht vanuit mijn hangmat over de groene vallei en de zee. Zag ik stormen voorbijtrekken en de zon stralen. Had ik honden en katten om me heen en genoot van de roep van de vogels en toke’s en het gezelschap van een paar fijne vrienden. Natuurlijk waren er ook minder mooie momenten. Toch voelde het alsof alles in tune was. Van leerlingen hoorde ik hoe mijn levensstijl hen had geïnspireerd om zelf de stap te nemen hun dromen waar te maken en yoga docent te worden of ergens in een nieuw land te gaan wonen. Een simpel leven. Het was niet veel, maar het was meer dan genoeg.

Terug in Nederland miste ik dat plekje, dat plekje waar ik rust vond, waar ik mijzelf één voelde met alles. Om gegrond te blijven en rust te vinden besefte ik dat ik echt tijd voor mezelf moest maken. Dat vond ik in mijn eigen yoga beoefening en tijdens het les geven. Ik was dan weer even op dat plekje. Intussen weet ik dat ook hier mooie plekjes bestaan, de vogels fluiten en ben ik dankbaar voor de mensen en dieren om me heen, de yogalessen die ik mag geven en zeker ook de uitdagingen die hier op mijn pad komen. Ik heb nog steeds momenten dat ik me toch mee laat slepen door het nieuws en even de verbinding kwijt ben en mijzelf alleen voel. Dan hoor ik een stem in mijn hoofd die zegt; “Iedere kleine verandering die jij kunt maken, met respect en liefde voor dit leven en deze aarde, is een begin. Misschien inspireert het een ander om ook die verandering te maken en dan is het zaadje gepland”. Dat is voor mij yoga, daar waar we één zijn, waar we rust en balans vinden en elkaar met liefde zien.

Yoga is een mooie plek om te gronden en die je leert dapper te zijn en respect te hebben voor jezelf, medewezens en de aarde. Het thema van wereld yoga dag dit jaar, climate action, sluit daar mooi bij aan. Dapper hoeft helemaal niet zo groots te zijn, het mag gewoon beetje bij beetje, zaadje voor zaadje. Met geduld en compassie zodat deze zaadjes stevige wortels krijgen. Je bent niet alleen. Misschien kun je een paar mede yogi’s vinden met dezelfde interesses en dan samen wat zaadjes planten. Misschien wel letterlijk voor een bij vriendelijke tuin.

Namasté

Mira


13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page