top of page

Live online lessen zijn niet meer weg te denken.

Vorig jaar deze week was ik zenuwachtig voor mijn eerste online yogales over zoom. Ik dacht er al een tijdje aan om online les te geven. Het leek me ingewikkeld en ik was bang dat het zou mislukken. Toen gebeurde corona. Binnen een week zat ik op mijn yogamatje voor de camera voor mijn eerste online zoomles. Ik had mijn telefoon als camera op een statief voor me. Naast me had ik mijn laptop met zoom zodat ik iedereen kon zien. Het geluid was niet zo goed en het duurde even voor ik door had hoe ik iedereen kon laten inloggen. Toen mijn zenuwen eenmaal bedaard waren, ging het vanzelf en begon ik het naar mijn zin te hebben.

De eerste weken waren geweldig. Elke les had ik 10 tot 16 studenten. Ik begon me meer en meer zelfverzekerd te voelen. Toen ging Corona niet zo snel weg als we hadden gehoopt. Langzaam daalde het aantal leerlingen. Sommigen vanwege geld, sommigen omdat ze op hun werk al de hele dag achter een computer zaten, sommigen misten het contact met andere leerlingen, ze hadden allemaal hun reden. Degenen die nog steeds in de zoom-klassen zaten, vonden het eigenlijk heel leuk en zeiden allemaal hetzelfde, "het is zo gemakkelijk".

Na een jaar online lesgeven, realiseerde ik me een paar dingen; Ja, het is zo makkelijk. Als je klaar bent met wat je moet doen, kun je ontspannen meedoen met een yogales in het comfort van je eigen huis of waar je ook bent. Je hebt niet veel ruimte of een speciale kamer nodig. Ik heb leerlingen die yoga beoefenen in de gang. Je hoeft niet nog op de fiets of in de auto te springen om naar de yogaschool te gaan. Zo bespaar je ook op benzine. We zijn zo gewend aan rennen en doen dat we, zelfs als we onszelf trakteren op een yogales, naar de les rennen, ons matje uitgooien en met een grote zucht op de mat vallen voor een uurtje "ontspanning". Om op te springen en te vertrekken zodra we het belletje horen aan het einde van de les.

Iets anders wat ik ontdekte is dat we in een groepsles bij de yogaschool, al heel snel als we ons ongemakkelijk voelen laten horen en het in de groep gooien. Ik begrijp dit. We voelen allemaal wel eens ongemak tijdens een yogales. Dit uiten is voor sommigen juist een manier om te verbinden met de andere in de les en maakt de les juist een leuke groepsoefening. Maar het kan anderen ook bij hun yoga beoefening weg halen. Het kan je ervan weerhouden naar binnen te kijken en je af te vragen waarom dit gevoel zich voordoet en wat je kunt doen om het voor jezelf beter te maken. In een online les ben je echt bij jezelf, je ervaart het. Dat kan best een hele confrontatie zijn maar als je hiervoor open bent, geniet je van de voordelen die yoga brengt en de mogelijkheid om te groeien.

Deelnemen aan een live online les kan eng zijn. Je hebt misschien het gevoel dat de leraar alleen jou zal zien. Het is waar, als je de camera goed plaatst, kan ik meer zien dan in een groeps yoga les, en dat is geweldig. Het stelt me in staat om te observeren en beter persoonlijke begeleiding te geven. Dit is goed voor je veiligheid en je plezier in yoga op de lange termijn. Deelnemen aan een online les kan confronterend zijn omdat er geen andere studenten zijn om mee te "concurreren of je achter te verschuilen". Je bent er echt, alleen met jezelf. Dit leert je om naar jezelf te luisteren, en te zijn met dat wat er in je lichaam en geest gebeurt.

Na een online les maak ik altijd tijd voor mensen om vragen te stellen en elke week heb ik een tea time meet. Ik bespaar veel tijd door niet meer van en naar de yogaschool te rijden, dus het is fijn om die tijd vrij te maken voor een praatje, vragen of aanpassingen. Deze tijd was er eerder niet in de school omdat er direct daarna een andere les begon of er geen ruimte was om even één op één te praten.

Yoga is bedoeld als een oefening met adem, lichaam en geest. Er te zijn als waarnemer en zo stilte, inspiratie en vreugde te vinden in jezelf. Het bevordert je concentratie en geduld. Het laat je achter met een gevoel van balans en vrede. Het beste is dat als je na de les zin hebt om in savasana te blijven liggen, of om te mediteren, dan dat kan. Je hoeft nergens meer heen. Soms moeten we onszelf gewoon uitdagen om te veranderen en moedig te zijn om van nieuwe dingen te genieten.


29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page