Voel je goed met livestream yogales.

Gepubliceerd op 13 november 2023 om 13:15

In de laatste jaren is er veel veranderd in hoe we yoga beoefenen. In het verleden kwam je uit je werk en pakte je snel je yogamat om naar de studio te gaan voor een yogales om daarna dan weer snel naar huis te gaan. Met de komst van livestream yogalessen volg je de les thuis en heb je het gemak dat je nergens meer heen hoeft. Je hoeft niet meer op een donkere winteravond door regen en wind, of je te haasten om bijvoorbeeld thuis nog de kinderen in bed te kunnen leggen.

Een paar jaar geleden kwam deze verandering plots door de Covid epidemie. We moesten thuis blijven. Verbazend snel pasten we ons aan. We werkten thuis, en ook de yogales ging online via Zoom door.

Het was even wennen. Sommigen misten het sociale contact van de studio. Anderen ervaarden het gemak en de rust van thuis je yogamat uitrollen en een les meedoen. Naast de voordelen waar yoga om bekend staat zoals bijvoorbeeld meer rust in je hoofd, een sterker en flexibeler lichaam, merkten ze ook dat ze veel beter konden gronden en luisteren naar hun lichaam. Ook konden ze beter focussen op de les. Een nieuwe yogatrend was geboren.

Je bespaart tijd en het is gemakkelijk

Livestream yoga is anders dan een les in een yogastudio. Misschien mis je het samenzijn bij een livestreamyogales. Toch heeft het vele nieuwe voordelen. Zo kun je overal je favoriete yogales volgen. Niet alleen thuis maar ook op het werk, op vakantie, of misschien samen bij de buren. Je kunt overal waar jij je fijn voelt je mat uitrollen en een les volgen. Voor de docent is dit ook een voordeel. Overal kunnen ze een les geven zolang er wat ruimte en internet is. Ook ik ervaar dit als een echt voordeel. Ongeacht waar ik ben, ik kan mijn lessen door laten gaan. Al een paar keer heb ik vanuit een hotelkamer les gegeven.

Het bereik is een stuk groter geworden met de livestream lessen. Een Nederlandse expat in bijvoorbeeld Spanje kan ook een yogales in het Nederlands meedoen.

Livestream yoga laat je iets nieuws ervaren zonder je bekeken te voelen 

Het voordeel je niet bekeken te voelen is voor velen een reden om eens een yogales te proberen. Het maakt de drempel om mee te doen een stuk lager. Je doet wat je kunt en wat voor jou goed voelt, zonder je daarbij bekeken te voelen door de anderen in de les. Je bent op jouw eigen veilige plekje.

Met de livestream yogalessen is er een kans ontstaan voor velen die anders nooit yoga zouden doen om yoga toch eens te proberen. Een yogadocent in de studio kan zeggen dat het niets uitmaakt hoe je meekomt in de les, dat het belangrijk is dat je goed luistert naar je lichaam en meedoet wat je kunt. Toch kun je jezelf schamen of rot voelen wanneer je naar anderen in de les kijkt. Misschien geef je op of ga je juist te ver. We weten allemaal dat de angst om iets nieuws te proberen of het fout te doen, ons tegenhoudt het te doen.

Er is tijd en ruimte voor verdieping

Voor hen die al langer yoga beoefenen is het livestream yoga aanbod een kans om zich verder te verdiepen in yoga. Er zijn livestream yin yoga lessen, hatha, ashtanga, kundalini, en nog veel meer stijlen yoga maar ook meditatie en pranayama. Pranayama zijn ademhalingsoefeningen.

De livestream yogalessen trekken een breed publiek aan. Van jong tot oud, beginner tot gevorderd yogi is te vinden in de livestream lessen. Het lesaanbod is groot en soms is het even zoeken voor je de juiste match gevonden hebt. Probeer eerst een gratis proefles om te ervaren of de lesstijl bij jouw wensen past.

Je voelt je goed en krijgt meer vertrouwen

Intussen is livestream yoga een hit en staat het volledig los van yoga in een studio. Het trekt zijn eigen publiek. Van mijn leerlingen hoor ik dat ze ervaren dat ze met de livestream yoga lessen beter leren luisteren, naar de instructies maar vooral naar hun eigen lichaam en geest. Wat voor hen die dag goed is. Ze leren grenzen op te zoeken en te zetten. Dat geeft vertrouwen en rust niet alleen op de mat maar ook in hun dagelijks leven. Er is geen vergelijking meer met de persoon naast je. De druk om te presteren of beter te zijn valt weg. In de plaats daarvan komt er rust en ruimte om te luisteren naar wat er echt in jouw lichaam en in je hoofd speelt en wat je nodig hebt.

Yoga in jou eigen veilige omgeving

In de yogastudio merkte ik vaak op dat er een onderlinge competitie was om ook maar net zo diep in een voorwaartse buiging te komen als de persoon naast je. Of werd er opgegeven, ‘dat kan ik niet’ of zenuwachtig gelachen. In de livestream yogales ben je alleen en kun je de les ervaren als een persoonlijke verdieping, een moment even voor jezelf of een moment om gewoon even lekker te bewegen. Bij de livestream yogales zie ik deelnemers die ik nog uit de studio ken en die nu bij ademhalingsoefeningen ineens wel met overgave uitademen door de mond. Ze durven wat geluid te maken. Voorheen in de studio voelden zij zich misschien onzeker maar nu in de veiligheid van hun eigen huis durven ze dit wel. Zo geeft het hun yogabeoefing een nieuwe diepgang. Het is heel mooi voor mij om dit te zien. Ik zie meer vertrouwen, kracht en flexibiliteit.

Livestream yoga kun je samen doen en is voor iedereen

Yoga thuis doen maakt anderen in huis soms nieuwsgierig en het is leuk om te zien dat er met regelmaat een partner of de kinderen mee doen. Natuurlijk kun je ook met een vriend of vriendin afspreken en samen de livestream yogales doen. Mischien spreek je om de week bij elkaar af en heb je een kopje thee na de les. Zo past de livestream yogales bij iedereen. Zelfs huisdieren weten hun plekje in de buurt van de yogamat te vinden voor een ontspannen dutje of om even mee te bewegen.

Een moment voor jezelf

Hoe fijn is het, dat je na de les niet gelijk op hoeft te staan?  Je kunt nog lekker blijven liggen. In de studio moesten we vaak snel het lokaal uit omdat er na de les gelijk een andere les begon. Bij de yoga nidra via de livestream zijn deelnemers die lekker op bed gaan liggen en na de sessie blijven liggen. Je hoeft nergens meer heen, je bent al thuis. Heerlijk.

Tijd voor persoonlijke begeleiding

Was de afstand in de studio soms te groot om mij een persoonlijke vraag te stellen, na de livestream yogales kan dit prive, in alle rust. Na de les neem ik altijd even tijd om met wie er behoefte aan heeft te praten en misschien wat tips te geven om de yogabeoefening een fijnere ervaring te maken.

De laatste paar jaar heeft livestream yoga zich wel bewezen. Het heeft de vele voordelen van een studio yogales en is voor iedereen en overal toegankelijk.

De eerste stap naar een nieuwe gewoonte 

Heb je dit helemaal gelezen dan heb je er vast wel eens over nagedacht om een yogales te proberen. Je bent van harte welkom om een gratis livestream yogales met mij te volgen. Wie weet zijn mijn lessen een match en kan ook jij de voordelen van yoga ervaren. Voor de les ontvang je instructies voor zoom en een login link. Je kunt de les volgen via je telefoon, tablet of latop en zelfs streamen naar je TV voor een groter beeld. Voordat je het weet is jouw livestream yogamoment een nieuwe fijne gewoonte.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.